Könyvelők vigyázat! Új internetes csalás!

accounting, taxation fraud

Kedves Könyvelő és Adótanácsadó Kollegák!

Új csalással találkoztam az interneten az elmúlt 2 hónapban. Ennek lényege, hogy magukat hitelesnek, fontosnak és nagyszerűnek feltüntető nemzetközi szervezetek tagsági jogviszonyt ajánlanak. Ennek közvetlen előnyeiről nem sokat engednek sejteni, azonban az e-mailes megkeresésben küldenek anyagokat is, amelyek „hitelt érdemlően” hivatottak bizonyítani, hogy a küldő marhára elismert és iszonyatosan jó, borzalmasan nemzetközi és professzionális…..igen ám de mi is? Ja, azt nem tudni.

Már elsőre gyanús az ilyen tömegmegkeresés e-mailben, amelyekben nemzetközi partnereket keresnek, hogy – puszta jóindulatból – megosszák saját sikerüket.

Kik a csalók?

2 ilyen „céggel” vagy kitudjamivel találkoztam – legalábbis eddig:

  • Auditaxex International LLP:

Ricardo José Arteaga Arias [rarteaga@auditaxes.com]

International House 124 Cronwell road,Kensington London SW7 ET

UNITED KINGDOM

T:  +44-2033187046

W: www.auditaxes.com

E: rarteaga@auditaxes.com

  • Santa Fe Associates International

Lic. Karina Spilzinger

Chief Communications Officer (na ne már…egy vicc)

communications@santafe-associates.com

Felháborító

Az arcátlanságban odáig merészkednek, hogy akár telefonon vagy Skype-on is hajlandóak beszélni a kiszemelt áldozattal. Az ilyen beszélgetéseken kiderül a nagy semmi. Tört és érthetetlen angol makogással próbálják magyarázni a megmagyarázhatatlant. 2 perc se kell, hogy kiderüljön, nem tisztességes üzletről van szó, csak pénzgyűjtésről. Semmit nem tudnak ajánlani, csak kérni.

Az alábbi közös tényezők vannak ezekben a „megkeresésekben”:

  • E-mailben történnek
  • Semmitmondóak, nagynak láttatják magukat, erőltetettek bizonygatják hitelességüket
  • Tejesen ismeretlen a nevük a szakmában
  • A leendő partnercégektől bizalmas adatokat kérnek: árbevétel, létszám, ügyfelek száma stb.
  • És a lényeg: az árbevétel alapján tagdíjat számolnak és kérnek, amelynek összege horribilis! Akár 4 000 – 5 000 USA dollár is lehet kis cégek esetében is. Erre még esetleg rájön egy szakmai képzés is – Cipruson. Jól írtam: Ciprus. Egy vicc.

Az utolsó pont az, amin az egész véglegesen és menthetetlenül megbukik. Ahogy a szólás tartja: kilóg a lóláb.

Az egész arra megy, hogy a hazai könyvelőket megpróbálják ezzel az olcsó, aljas és pitiáner módszerrel lenyúlni.

Be ne dőljünk!

Senkinek eszébe se jusson privát üzleti adatot kiadni, sem pedig komolyan venni az ilyen pénzlehúzós bepróbálkozásokat.

Személyen is beszéltem az érintettekkel, nevetségesek és komolytalanok. Abszolúte pitiáner csalás utóíze van.

Szerintem odáig mennek, hogy a választ ők már jelentkezésnek tekintik, és máris követelni kezdik a tagíjat, akár jogi úton is.

Könyvelés csalás

Lehet, hogy valaki meg fog cáfolni, és felnyitja a szemem, hogy valójában ezek komoly és jó szándékú, a szakmában jelentős nemzetközi elismeréssel rendelkező szervezetek. Vállalom a kockázatát, hogy az évszázad üzleti lehetőségétől estem el.

Azért van egy határ!

A második ilyen megkeresésnél már betelt a pohár nálam! Szörnyű, hogy annyi tanulás és sok év becsületes munka után az embert egész egyszerűen egy hülye fejőstehénnek nézik – a saját országában. Az már csak hab a tortán, hogy ha AdWords-on át jön az ilyen megkeresés, akkor már eleve kárt okoznak a felesleges és értéktelen kattintásukkal.

Úgy döntöttem, hogy ezúttal „komolyan” veszem őket. Szinte rögtön, hétvégén, válaszoltak e-mailben, volt Skype konzultáció is. Mellékeltek mindjárt az összes kérdéses adatról egy információs lapot, amit kitöltve vissza kellett volna küldeni. A beetetést is megkezdték, hiszen küldtek egy hosszú, több pontból álló listát is a jelentkezés folyamatról. Mit tesz Isten, az utolsó (!) pontok között már ott volt a „membership fee” vagyis a tagdíj. No nem összegszerűen, hiszen az a méretemtől függ. Na persze…

Természetesen jeleztem, hogy nem fogok saját adatot kiadni, sem pedig tagíjat fizetni. Ha együtt akarnak működni, akkor szívesen aláírok egy keret-megállapodást, és vagy osztozunk a hasznon, vagy fizetek egy fix összeget/jutalékot nekik a közvetített munkák után. A tisztességes üzlet valahogy így működik: adok-kapok. Azt is halkan megjegyeztem, hogy azért ennek így egy kicsit csalás szaga van.

Még nekik áll feljebb

Erre már azzal fenyegetődztek, hogy valami Etikai Bizottságukhoz majd jól feljelentenek. Erre vártam. Megindulhatott az eddig – jogosan – felhalmozódott és elfojtott felháborodásom kiadása. Cserébe megírtam, hogy feljelentést fogok ellenük tenni, ha még egyszer megkeresnek, illetve írok egy blog cikket is, hogy a többi kollegát figyelmeztessen, még véletlenül sem adjon ki adatot. Pénzt meg semmi esetre se fizessen ki a csalóknak!

Kínos hasonlóságok

Valahogy kísérteties analógiát véltem felfedezni a fent leírt esetemmel és az interneten a közelmúltban vírus módjára terjedő, alább linkelt videó tartalma között:

https://www.youtube.com/watch?v=l46JvlL99vg

Úgy látszik, a csaló lelkület olyan, hogy ha lebukik, akkor fenyegetődzésbe, trágárkodásba kezd. Feltételezhetően a kudarc miatti csalódottság okoz ilyen lelki megterhelést számukra. Mindenesetre nem lesznek áltamtlan éjszakáim amiatt, hogy szögbe rúgtak.

Ha ti is találkoztatok hasonlókkal, akkor kérlek, hogy kommentbe jelezzétek, illetve osszátok meg a cikket!

“Könyvelők vigyázat! Új internetes csalás!” bejegyzéshez ozzászólás

Hozzászólások lezárva