Nyugodj békében KATA!

RIP KATA

Közel 10 év után kevesebb, mint 24 óra leforgása alatt lett vége

A tegnapi nap folyamán a parlament villám sebességgel megszavazta Semjén Zsolt előterjesztését, és gyakorlatilag kiüresítették a KATA-t mint adózási formát.

Ezzel nagy felháborodást és egy mini tüntetést és hídlezárást okozva. Az indoklásban az szerepelt, hogy a KATA-sok 2/3-a ezt munkaviszony leplezésére használta, és ez az adónem nem ere való, a jelenlegi szabályozás visszaélésekre ad lehetőséget. Ez meglepő magyarázat, hiszen a KATA szépsége pont az egyszerűségében rejlett, és – többek között – abban is, hogy igazodott a magyar néplélekhez és adózási morálhoz.

Ezzel több, mint 450 ezer embert hoztak meglehetősen nehéz helyzetbe.

Hogy pontosan mennyivel, ahhoz segítésgül készítettem egy ingyenesen használható, igen részletes Excel adókalkulátort, amely a cikk végén érhető el.

Új KATA szabályok 2022. szeptember 1-től

Nézzük a részleteket. A KATA legfontosabb változásait az alábbiakban foglalom össze:

 • KATA-s csak egyéni vállalkozó lehet a jövőben. A Bt-k tehát nem választhatják ezt az adózási formát többé.
 • Az éves KATA limit 12 millióról 18 millióra emelkedik. Zárójelben: ezzel együtt az alanyi ÁFA mentesség határértéke nem emelkedik
 • KATA-s vállalkozó kizárólag magánszemélynek (lakosságnak) adhat számlát, sem gazdasági társaságnak, sem önkormányzati szervnek, sem egyéb szervezetnek. Ez alól kivételek a taxisok lesznek kizárólag.
 • Szeptember 25-ig kell nyilatkozni, hogy megfelel-e az adózó az új követelményeknek, illetve, milyen más adónemre szeretne áttérni.

Összességében elmondható, hogy a KATA rendszer ezzel kiüresedett, mivel kizárólag a lakosságból élő szolgáltatók tudnak ebben benne maradni mint pl. fodrászok, műkörmösök, masszőrök, oktatók.

Tegye mindenki a szívére a kezét, kizárólag a lakossági szektorból kevés ember tud megélni, a legtöbb „szakinak” vegyes ügyfélköre van, tehát magánszemélyek és cégek is.

Súlyosan hátrányosan érinti a következő szakmákat a KATA változás: mérnökök, műszaki ellenőrök, ügyvédek, színészek, újságírók, online tartalomgyártók, IT-sek, összességében az ún. kreatív szakmák, festők, villanyszerelők, kőművesek, ám blokk a kisiparosok, nem utolsó sorban pedig – és ez itt az önzőség helye – könyvelők, adótanácsadók.

Nekik tehát nem tudunk jó hírekkel szolgálni.

Mi a KATA alternatívája?

Felmerül a kérdés, hogy hogyan tovább, mi lesz a KATA élet után. Erre az alábbi lehetőségek adódnak:

 • Bt-k esetében: megszűnés vagy áttérés KVIA, illetve társasági adó alá.
 • Egyéni vállalkozóknál: megszűnés vagy áttérés személyi jövedelemadó, illetve átalányadó alá.

Nézzük meg ezeket a lehetőségeket.

Bt megszűnése

A Bt-k egyszerűsített végelszámolással megszüntethetőek, körülbelül 4-6. hónap alatt, viszonylag mérsékelt költségen. Erről és az árakról az előbb linkelt cikkben részletesen tájékozódhat, érdemes tehát elolvasni.

Ezzel a KATA adózás megszűnik, és egyéni vállalkozás alapítható. Fontos azonban tudni, hogy a beltag nem lehet egyéni vállalkozó, ameddig a céget nem törlik a cégnyilvántartásból.

Bt áttérése KIVA alá

A KIVA viszonylat egy trükkös adózás mód, mivel az adóalap itt a kifizetett tényleges bér, de legalább a minimálbér, illetve – a vállalkozó saját maga után fizetett összeg esetén – ennek növelt összege.

Az adó mértéke 10%.

A KIVA nagy hátránya azonban, hogy a pénztárnövekedés, illetve a ténylegesen kivett osztalék adóalap növelő, vagyis osztalék után KIVA és osztalékadó fizetési kötelezettség is keletkezni fog.

Bt áttérése társasági adó alá

Az alapértelmezett adózási forma társaságoknál a társasági adó. Ennek mértéke 9% és a profit után kell fizetni.

Osztalékadót ilyenkor is fizetni kell a ténylegesen kivett osztalék után, azonban ez nem adóalap növelő tétel.

Bt-k élete a KATA után

Mindkét adózási nemben közös, hogy könyvelőt kell fogadni, havi bevallásokat, illetve éves beszámolót kell készíteni. Tehát ez többlet kiadás és többlet adminisztráció.

Öröm az ürömben, hogy megújuló honlapunkon kedvezményes eKönyvekkel, illetve online szemináriumokkal megtanítjuk a vállalkozókat, hogyan tudják ezt maguknak is elkészíteni. Ehhez dokumentummintákat is készítünk.

Személy szerint vallom, hogy az ilyen könyvelési munka nem igazi munka, mivel sablonos, kényszeredett és ár-érték arányban nem megfelelő, ami mind a könyvelőt, mint az ügyfelet terhelni fogja. Win-win szituációt kell teremteni, ha tartós munkát és megbecsülést szeretne az ember, ennek egyetlen módja a „betanítás”, ahol az ügyfél jóval kevesebbért tudja a cégét fenntartani, mint könyvelővel, a rutinmunkákat elvégzi, és csak akkor keres szakembert, ha már tényleg indokolt.

Egyéni vállalkozók áttérése személyi jövedelemadó alá

A normál SZJA szerinti adózásról nem sok jót tudok elmondani, igazából semmit. Lehetőség szerint senki ne válassza, az egyik legkedvezőtlenebb.

Egyéni vállalkozás áttérése átalányadóra

Az átalányadó lehet a legkézenfekvőbb alternatívája a KATA-nak. Az adóalap a bevétel egy bizonyos százaléka – tevékenységtől függően (általában 60%). A fennmaradó hányad a törvény által elismert költség.

Költségszámlákat ezért nem kell gyűjteni, azonban legalább a minimálbér után meg kell fizetni a TB járulékot.

A vállalkozói osztalékalap után SZOCHO fizetési kötelezettség nem keletkezik – szemben a normál SZJA-val, azonban havi (58-as) és éves (53-as) bevallást készteni kell, a bevételeket havonta könyvelni kell (mert ez az adó alapja).

A másik hidegzuhany, hogy az átalányadó rendszerében járuékot kell fizetni, ami legalább el kell, hogy érja havonta a minimálbér (200.000.-Ft jelenleg), illetve a garantált bérminumum (260.000.-Ft jelenleg) alapján számított járulékokat. Hogy mekkora összeg ez havonta? Közel 70.000.-Ft legalább.

A felső határ is igen magas, ugyanis ez jelenleg 20 millió forint, a minimálbér tízszerese.

Jó hír, hogy ez az adónem 1,2 millió forint bevételig adómentes, addig nem kell SZJA-t fizetni, ameddig a vállalkozó ezt el nem éri. Ezen felül ugrik a 3 milliós KATA korlát is, ezen sem kell rágódni, és nincs 40% különadó sem a cégeknél.

Összességében ez az adónem is többlet adóval fog járni, nem is kevéssel.

Most hogy megszűnt a KATA, mitévő legyek?

A magam részéről az alábbi sorrendet javaslom:

 • 1. lépés: lehiggadás. Most, hogy a törvény átment, már nincs mit tenni, felesleges kizárólag abban bízni, hogy csak visszavonják. Komoly válsághelyzet érik, a rezsicsökkentés is átalakul (csökken) és általános energiaválság van Európában, ezzel együtt egy háború zajlik a szomszédunkban. Őszintén szólva: a helyzet napról napra csak rosszabb lehet.
 • 2. lépés: tervezés. Készítettem egy hasznos és ingyenes Excel táblát, amely segít eligazodni az új adónemek között, méghozzá teljes pontossággal, mivel összehasonlítja az alternatívákat a bevételek és a kiadások függvényében. A táblázat egyszerűen paraméterezhető, így a várható változások átvezethetőek rajta.
 • 3. lépés: döntés. A tervezés után döntést kell hozni a jövőről, lehetőleg augusztus végéig, és a szükséges bejelentéseket megtenni, vagy a vállalkozást megszűntetni. A könyvelőknek korlátozott kapacitása lesz, mindenesetre 400 ezres nagyságrendű hirtelen jött ügyfelet nem fognak tudni kiszolgálni.
 • 5. lépés: árkalkuláció. A drasztikus adóemelést sajnos be kell építeni az árakba. Ez kettős nyomás, mivel az input költségek is nőnek, és az adók is.
 • 6. lépés: felkészülés mindenre. Anélkül, hogy riogatnék, azt hiszem, a helyzet egyértelmű. Másfél-két hónapra vagyunk egy fűtési válságtól, és egy akár komoly gazdasági visszaeséstől is. Újabb megszorítások (újabb nevén: költségvetési kiigazítások) várhatók.

KATA utáni adó kalkulátor

Az alábbi letölthető ingyenes Excel fájl segít a pontos adózási összehasonlítás elvégzésében. Részletesen paraméterezhető, ezért – a feltételezett – jövőbeni változásokat is le tudja követni.

Végezetül pár saját gondolat

Az teljesen megérthető, hogy jelenleg válság van és mindenkinek több terhet kell vállalnia lehetőség szerint. Háború, népvándorlás, szankciók. Mind olyan dolog, amit nem mi idéztünk elő, de az árát most kőkeményen meg fogjuk fizetni.

Ami a legrosszabb az talán a tálalás volt, ahogy és amilyen gyorsan áttolták az új törvényt, ráadásul év közben.

Ebből is látható: nagy lehet a baj, ha már a KATA-sok is szemet szúrnak.

Ismerve a magyar néplelket és észjárást, a fehér zónából a szürke zóna felé fog tolódni több vállalkozó is. Életmódot, felfogást, szerződéseket nem lehet váltani szeptember 1-ig.

Mi marad hát? Ügyeskedés, a számlás és számla nélküli ár – ismételt – szétválása. Feketézés. 40 feletti korosztály pontosan emlékszik erre…

Kinek jó ez? Valóban befolynak a várt költségvetési bevételek? Részben talán igen, de kérdés milyen áron.

Leendő ex-KATA-sként a legjobb szó, hogy sértve érzem magam a bánásmód miatt, ugyanis semmi rosszat nem tettem: a szabályok szerint játszottam. Nyilván jó lenne kinőni nagyvállalkozóvá és tízmilliókat keresni, de „mikrók” is vannak. Persze, sok cég visszaélt ezzel, amiről azt hiszem a NAV is pontosan tudott. Ezt lehetett volna kezelni máshogy is talán.

Hogyan tovább? Nyilván, aki cégekkel dolgozik, azoknak most ezt az adóemelést bele kell építeniük az árba, illetve részben le kell ezt nyelni a helyzetre való tekintettel.

A KATA-sok az áraikat az eddigi kedvező adóhoz igazították, ezzel versenyképesebbek tudtak maradni. Ebből az is következik, hogy ez az inflációba részben be fog gyűrűzni.

Itt azért évi 600 ezer és 1 millió Ft többletköltségről van szó, ami jelentős életszínvonal csökkenés. Elmaradó beruházások, kevesebb fogyasztás és ÁFA.

A másik dolog pedig a rezsivédelem, aminek tarthatósága eddig is kétséges volt. Akinek irodája van, programozik stb. és sok áramot fogyaszt, annak ez ismét évi 600 ezer Ft körüli költségnövekedést jelenthet.

Itt már az évi 2 millió forintos költségnél járunk, havi közel 200 ezer forintnál, amit egy akár recesszióba is forduló gazdaságnak kell(ene) kitermelni(e).

Végszónak csak annyit mondhatok, hogy nem sok jót jósolok a közeljövőben. Sokkal erősebb összefogásra és költségcsökkentésre lesz szükség, mint eddig.

Nyugodj békében KATA. Majdnem 10 évet éltél, szép időket töltöttünk együtt. Tudjuk, hogy egyhamar nem találkozunk. Ég veled!

Kövessen minket Facebookon is

Hasznos cikkek, online események, workshop-ok és szemináriumok.

Árlistánk

Elérhetőségeink

Web: www.whisperingtree.hu

E-mail: whispeirngtree@gmail.com

Tel: +36 20 548 4103