SZJA változások 2016

Kedvező SZJA változások 2016-ban

A személyi jövedelemadó fontosabb változásai 2016-ban

Az alábbiakban összegyűjtöttem az érdeklődésre leginkább számot tartó SZJA változásokat, amelyek a 2016-os adóévtől lépnek érvénybe. Igyekeztem közérthető módon tálalni ezt a száraz, de a mindennapjainkat jelentősen érintő témát.

Jó hír, hogy idén nem kell majd mélyebben a zsebünkbe nyúlnunk, legalábbis nem az személyi jövedelemadó miatt. Sőt – kivételesen – talán kicsit lazul az a bizonyos nadrágszíj.

Az adó mértéke

Az egyik legfontosabb változás, hogy idéntől az adó mértéke 16%-ról 15%-ra csökken. Valljuk be: nem ahhoz vagyunk szokva, hogy az adó mértéke csökkenjen.

Családi kedvezmény 2016

A kétgyermekesek kedvezménye SZJA-ban kifejezve 2 500 Ft-tal, havi 12 500 Ft-ra nő.

A jövőben így a családi kedvezmény az alábbiak szerint fog alakulni:

  • 1 eltartott esetén: 66 670 Ft adóalap = 10 000 Ft SZJA
  • 2 eltartott esetén: 83 330 Ft adóalap = 12 500 Ft SZJA
  • 3 és minden további eltartott esetén 220 000 Ft adóalap = 33 000 Ft SZJA

Adóazonosító jel a családi kedvezménynél

Az eltartottak adóazonosító jelét először a 2016. adóévről, 2017-ben esedékes SZJA bevallásban kell majd feltüntetni. A 2015-ös adóbevallásban, valamint adónyilatkozatokban elegendő az eltartottak személyi adatait és lakcímét feltüntetni.

Ne aggódjunk! A NAV minden 25 év alatti olyan személy számára megképzi az adóazonosító jelet, aki még nem rendelkezik ilyennel, és az adókártyát legkésőbb 2016. november 30-ig el is juttatja az érintetteknek.

Első házasok kedvezménye

http://www.jogodedamas.me/wp-content/uploads/2015/08/casamento-e-neg%C3%B3cios-amor-e-neg%C3%B3cios-empreendedorismo-feminino-jogo-de-damas.jpg

Az adóalapban kifejezett kedvezmény mértéke 31 250 Ft-ról 33 335 Ft-ra növekszik, így az adóban kifejezett összeg változatlan marad, vagyis 5 000 Ft.

Ingó vagyontárgyak értékesítése

Nem kell megfizetni az ingó vagyontárgy átruházásából származó éves összes jövedelem adójának 30 000 Ft-ot meg nem haladó részét. Régebben ez 32 000 Ft volt. Erre a változtatásra is azért volt szükség, hogy a 15%-ra csökkent SZJA kulcs mellett az ingó vagyontárgyak adóköteles értékesítésének jövedelmi küszöbe változatlan maradjon, vagyis 200 000 Ft.

Vadon gyűjthető termékek értékesítése

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/51/Giant_Mushrooms_-_Auckland.jpg

Az egyéni vállalkozói vagy őstermelői igazolvánnyal nem rendelkező magánszemélyek által vadon gyűjtött termények felvásárlónak történő érétkesítésekor az értékesítési bevétel 25%-át kell jövedelemnek tekinteni, vagyis csak ezután kell adózni.

Milyen termékekre vonatkozik ez? Vagyon termő gyógynövények, fűszernövények, gyümölcsök, gombák, és az éticsiga.

A felvásárlónak a vásárláskor vételi jegyet kell kiállítania 2 példányban.

On-line szerencsejátékból származó jövedelem

http://i.telegraph.co.uk/multimedia/archive/02443/gambling_jpg_2443274b.jpg

A külföldi jackpotrendszerből származó nyeremény adóköteles jövedelemnek fog minősülni a jövőben.

Jó hír azonban a szerencsejátékosoknak, hogy az online kaszinójátékból származó nyeremény nem számít jövedelemnek – így nem is adóköteles – kivéve, ha külföldi jackpotrendszerből származik.

És végül: megérkezett az adóbevallás tervezet!

A NAV, első alkalommal 2017-ben a 2016-ról készülő SZJA bevallás tekintetében, a magánszemély ilyen jellegű kérelme nélkül is, elkészíti, a rendelkezésére álló adatok alapján, az adóbevallás tervezetét.

Ezt azoknak a magánszemélyeknek teszi meg a NAV, akik nem egyéni vállalkozók, nem őstermelők, nem kértek munkáltatói adómegállapítást vagy nem tett adónyilatkozatot, és az év utolsó napján rendelkezik ügyfélkapuval.

Az adóbevallási tervezetet minden év március 15-től fogjuk megkapni elektronikus formában. 3 dolgot tehetünk ekkor:

  • Elfogadás
  • Visszautasítás
  • Javítás
  • Kiegészítés

Az elfogadásra, kiegészítésre vagy javításra május 20-ig lesz lehetőségünk. A tervezet elfogadásával eleget is tettünk adóbevallási kötelezettségünknek.

Amennyiben visszautasítjuk, akkor az 53-as SZJA bevallás nyomtatványon kell majd – a megszokott módon – adóbevallásunkat teljesíteni.