Csináld magad adóbevallás magánszemélyeknek 2. rész

SZJA bevallás 2015

A személyi jövedelemadó logikája

A személyi jövedelemadó alaplogikája leegyszerűsítve a következő.

Az adóév során, amely alapértelmezésben megegyezik a naptári évvel, bevételekhez jutsz, amelynek a jövedelemtartalmát kell vizsgálni, ugyanis a jövedelem az, ami adóköteles.

A bevétel jövedelemtartalma a megszerzés jogcímétől függ, de alapvetően arról van szó, hogy az egyes bevételekkel szemben költségek vagy kiadások érvényesíthetők. Ezeket levonva kapjuk meg a jövedelmet.

A kedvezmények mint adóalap-kedvezmények vagy mint adókedvezmények érvényesíthetők. Értelemszerűen az adóalap-kedvezményt az adó alapjából vonod le, az adókedvezményt pedig magából a személyi jövedelemadóból.

A kedvezmények után fennmaradó adót kell befizetned. Azonban a munkáltatód, illetve az egyéb ún. kifizető is adóelőleget köteles vonni év közben a részedre juttatott jövedelmekből. Így – jó esetben – év végén már nem kell fizetned semmit, azonban a bevallást ebben az esetben is be kell nyújtanod.

A bevallási nyomtatvány megnyitása

Először is, nyisd meg az ÁNYK programot.

Adóbevallás ÁNYKEzt követően Adatok -> Új nyomtatvány (vagy CTRL+U).

A nyomtatványok közül válasszuk a 1553-as bevallást. Az első két szám azt az évet jelöli, amire az adóbevallás vonatkozik, az 53-as pedig a nyomtatvány számát.

Ha jól csináltad, akkor az alábbi képet kéne látnod:

1553 nyomtatvány megnyitása

Az előlapon a 2. részben a 3. pontot jelöld X-szel, vagyis a bevallást csökkentett adattartalommal, magánszemélyként fogod kitölteni.

adóbevallás kitöltése

Ne felejtsd el, jelen cikkünk egyszerűbb, „házilag” is elkészíthető adóbevallással foglalkozik (lsd. a cikk 1. részét). Bonyolultabb esetekben már szakemberhez (könyvelő, adótanácsadó) kell fordulnod. Pl. hozzánk :).

Ha „ikszeltél” akkor kezdődhet a személyi jövedelemadó bevallás kitöltése.

Az adóbevallás kitöltése

A főlap kitöltése

A bevallási nyomtatvány kitöltését a személyes adatok beírásával kedd el. A megfelelő mezőkbe írd be az alábbi adatokat:Adóbevallás kitöltése

Adóazonosító jel

  • Név
  • Nem (1= férfi, 2=nő)
  • Születési név (Fiúk és nem „házasított nevű lányok figyelem! Ez is legyen kitöltve!)
  • Születési hely, idő
  • Anyja neve
  • Lakcím

Adóbevallás nyomtatványAlul még töltsd ki a keltezést (hely, dátum). Az Főlapot ezzel kitöltötted, de még lehet, nem biztos, hogy vissza kell térned ide.

 

 

Az „A” lap kitöltése

Vedd elő az össze dokumentumot, amely a 2015-ös adóévben megszerzett jövedelmeidet igazolja. Ha nem tudod, mik azok, akkor olvasd el ennek a cikksorozatnak az 1. részét itt.

Add össze az egyes jogcímen szerzett jövedelmeidet. Az egyszerűség kedvéért tételezzük fel, hogy csak munkaviszonyból származó jövedelmed volt.

Ha egy munkahelyedről év közben kiléptél, akkor egy ún. Adatlap nevű nyomtatványt kellett kapnod. Ha a munkaviszonyod december 31-én is fennállt, akkor egy 15M30-as nyomtatványt keress. Ha egyidejűleg több munkaviszonyod is volt, akkor több 15M30-as nyomtatványod is kell(ene) hogy legyen.

Add össze a munkaviszonyból származó jövedelmeket, és az összeget írd be az 1. sor „d” oszlopába.

SZJA bevallas kitöltése

Az adóbevallási nyomtatvány már most elkezdi kiszámítani az adót. Ez jó jel! Haladjunk tovább! Ugord át a „B” lapot és irány a „C” lap.

A „C” lap kitöltése

A „C” lap 65. sorába írd be az igazolások alapján összeadott levont személyi jövedelemadó-előleg együttes összegét.

Ha jól csináltad, és – nem utolsó sorban – a munkáltatód is így tett, akkor a 79. sorban nulla összegnek kell(ene) szerepelnie, vagyis adót fizetned már nem szükséges.SZJA bevallás kitöltése

A bevallás kitöltésénél kiemelt szerepe van a 79. és 80. soroknak, ugyanis ezek mutatják meg, hogy kell-e még adót fizetned, illetve kapsz-e vissza adót.

 

A személyi jövedelemadó esetében a 100 Ft alatti összeget befizetni nem kell, d visszaigényelni sem lehet.

Rendelkezés az adó 1%-áról

A rendelkezést az adóról az EGYSZA nevű lapon tudjuk megtenni.SZJA bevallas EGYSZA

Ehhez szükségünk van a támogatni kívánt egyház technikai számára – amely az egyház nevének ismeretében a nyomtatványon is kiválasztható – valamint a közhasznú szervezet adószámára. Itt név alapján nem tudsz keresni, ezért fontos, hogy a kiválasztott szervezet adószámát már jóelőre elkérd.

Továbbiak

A továbbiakban bemutatjuk neked az adóbevallás véglegesítését, nyomtatását és beküldésének lehetséges módozatait.

Könyvelési és adóbevallási díjainkat weboldalunkon tekintheti meg.