Csináld magad adóbevallás magánszemélyeknek 3. rész

SZJA bevallás 2015

Az SZJA bevallás véglegesítése

A személyi jövedelemadó bevallás véglegesítése az ÁNYK nyomtatványkitöltőben a Kapcsolat az Ügyfélkapuval menün belül a Nyomtatvány megjelölése elektronikus küldésre menüpontban történik.

Ez automatikusan elindít egy ellenőrzést. Amennyiben piros vagy kék „pöttyöket” kapunk, úgy kezdhetünk aggódni, mert a bevallás így nem nyújtható be. A sárga gömbök figyelmeztetést vagy információkat tartalmaz. Sárga jelzésekkel a nyomtatvány nem hibás, beküldhető.

Ennek ellenére minden esetben olvassuk el az üzenetet, mert lehetséges, hogy valamit mégis kifelejtettünk a bevallásból.

Sárga pöttyöcskét kap pl. az 1+1%-ról való rendelkezés hiánya is. Ez nem kötelező, azonban, ha elfelejtettük, akkor itt még pótolható.

Ha a nyomtatvány nem tartalmaz hibákat, akkor a véglegesítés és küldésre megjelölés megtörténik.

A bevallás kinyomtatása

Nyomjuk meg a nyomtató ikont a felső menüsorban. Ekkor megjelenik egy képernyő. Itt válasszuk ki a kívánt nyomtatót, illetve lehetőség van PDF fájl készítésére is.

Praktikus, ha a bevallást elektronikus, PDF formátumban is megőrizzük!

Az adóbevallás beküldése

Az adóbevallások beküldésének alapvetően 3 módja lehetséges:

  • Elektronikusan közvetlenül az ÁNYK programból
  • Elektronikusan az Ügyfélkapunk keresztül
  • Papír alapon, postai úton

A legegyszerűbb, sorbanállásmentes megoldás az ÁNYK program használata. Ehhez a már küldésre megjelölt nyomtatvány esetében válasszuk a Kapcsolat az Ügyfélkapuval menüből a Nyomtatvány közvetlen beküldése az Ügyfélkapun keresztül menüt.

Adjuk meg az ügyfélkapus felhasználónevünket és jelszavunkat. Ha jól csináltuk, akkor zöld pöttyöt kapunk.

Kis idő elteltével e-mailes értesítést is kell kapnunk a nyomtatvány feltöltéséről, majd egy ún. elfogadó nyugtát is küld a rendszer. Ezt töltsük le, és őrizzük meg! Ez igazolja a bevallás befogadását.

Másik megoldás, hogy a .kr fájlt töltjük fel az Ügyfélkapun át. Ehhez be kell jelentkezni a www.magyarorszag.hu oldalon, és a dokumentumfeltöltés menüt választani.

A .kr fájlt az abevJava mappájában találjuk meg. Telepítéstől függően máshol lehet! Keressük az adat, KR és küldendő almappákat. Ott a valahol rá kell lelnünk a megfelelő fájlra. Ezt célszerű kimásolni pl. az asztalra, és onnan feltölteni. Ez a módszer nem túl praktikus, csak akkor válasszuk, ha a .kr fájlt készen kapjuk vagy az ÁNYK sehogy nem működik.

Ha nem tudjuk a jelszavunkat, vagy nincs is ügyfélkapus hozzáférésünk, akkor marad sajnos a postai út, és a sorban állás.

A küldeményt ajánlottan adjuk fel. Ha nincs ingyenes borítékunk, akkor ez úgy 600 Ft költséget fog jelenteni.

A küldési címek itt találhatók:

https://www.nav.gov.hu/nav/ado/szja/Az_SZJA_bevallst_az_allando_lakcim_alapjan.html

Hogyan tovább?

A fenti lépésekkel az SZJA bevallás elkészült, és benyújtásra került szabályszerűen. Hátra dőlhetünk, azonban legfeljebb csak 1 évig, mert akkor újra vallani kell, színt és adót is.

Ha mégsem lett jó az adóbevallás, és erre rájövünk, akkor innentől már csak az önellenőrzés marad. Ha az adóhatóság jön rá, az már kellemetlenebb.

Egyik eset sem az, amelyet „házilag” rendezni lehet. Szakemberhez kell fordulni. Pl. hozzánk. J

Reméljük, cikksorozatunk hasznos volt, és némi segítséget tudott hozni az adóbevallás nehéz időszakában.

Könyvelési és adóbevallási szolgáltatásainkat valamint díjainkat a weboldalunkon tekintheti meg.

“Csináld magad adóbevallás magánszemélyeknek 3. rész” bejegyzéshez egy hozzászólás

Hozzászólások lezárva