A KATA biztosítás mégsem biztosítás?

Egy igen népszerű adónem

A KATA, nem véletlenül, egy rendkívül közkedvelt adónem. Igazi szépsége az egyszerűségében rejlik. Valljuk be: a magyar gazdaság már régóta éhezik egy ilyen adózási forma után.

Az ember már ki sem tud igazodni az átalányadó, EVA, társasági adó, EHO, szociális hozzájárulási adó, környezetvédelmi termékdíj, cégautó adó és egyéb adónemek rengetegében. Az átlag vállalkozónak ezek lényege a következő nemes egyszerűséggel jön le: fizess!

Fizess! Méghozzá sokszor és sokat. Az még hagyján, de még valld is be. Ha nem? Büntetünk. Ömlik a papír, fogy a pénz, és teljesen beleveszik ebbe az ember úgy anyagilag, mint lelkileg.

Ebben a rendszerben tényleg egy jelentős pozitív elem a KATA, amely az 1-2 személyes szolgáltató cégeknek szinte megváltás. Nem is kell igazán könyvelés, elég a bevételnyilvántartás, sőt még az sem, ha az ember megőrzi a kiállított számláit. Havi 25.000 vagy 50.000 Ft, és az ember jó évi 6 millió bevételig. A „maradékkal” meg azt lehet csinál a vállalkozó, amit csak akar, nincs osztalékadó sem – azaz: ezt a KATA már tartalmazza.

Ráadásul biztosítása is van, sőt, 75.000 Ft-ért már magasabb pénzbeli ellátást is kaphat. Ez pl. GYED előtt egyáltalán nem elhanyagolható. Egyszerű, szép, tiszta.

Hol itt a baj?

Sajnos a közismert mondás fordítva is igaz: minden jóban van valami rossz is. A KATA és KIVA a már meglévő, nem éppen egyszerű adózási rendbe ékelődik be, ezért több olyan ügyféllel is találkoztunk, akik egész egyszerűen nem értik. A logikus gondolkodás a KATA-t cégformához köti. Nehéz megérteni, hogy egyéni vállalkozás, egyéni cég, bt: igen, kft: már nem. De hát miért? Mi is csak családi vállalkozás vagyunk.

Sebaj, van Kft-nk és Bt-nk is. A KATA szerint pedig biztosítottak vagyunk, így aztán itt kifizetjük a pénzt, és a többi helyen már nem kell járulékot fizetnünk, mivel ún. többes jogviszonyban vagyunk.

Ezen a ponton jön a hidegzuhany!

A KATA szerinti biztosítás és Tbj. törvény szerinti biztosítás ugyanis csak nevében egyezik, valójában a két biztosítás nem egyenértékű biztosítás. Érhető? Nem? Nem csoda. Fussunk neki még egyszer.

A biztosítási jogviszonyt és a fizetendő járulékokat a Tbj. törvény szabályozza. Közismert már szinte mindenki számára, hogy a magánszemély tag, ha ügyvezető is egyben, akkor bizony biztosított is (ún. társas vállalkozó). Ha főállásúnak minősül (nincs mellette heti 36 órát elérő munkaviszonya, nem nyugdíjas és nem nappali tagozatos hallgató), akkor bizony fizet, méghozzá nem is keveset!felkialtojel

A KATA-s vállalkozó biztosítását a KATA törvény szabályozza. Az e szerint létrejött biztosítás azonban nem a Tbj. szerinti biztosítás. A két törvény ugyanis egyáltalán nem hivatkozik egymásra semmilyen módon. Ezért a KATA szerinti biztosítás nem váltja ki a Tbj. szerinti biztosítást, és fordítva.

Nem tudni, hogy a jogalkotónak ez volt-e a célja vagy sem, tény azonban, hogy a NAV a gyakorlatban így alkalmazza, az állásfoglalásaik is ehhez igazodnak.

Magyarul: ha valakinek van egy KATA-s, és egy vagy több nem KATA-s cége, akkor a nem KATA-s cégekben fizeti a Tbj. szerinti minimális járulékot, és a KATA-s cégben fizeti a 25.000 Ft-ot mint mellékállású KATA-s.

Gyakorlati hibák

A legtöbb gyakorlati hiba ezzel a témával kapcsolatban az, hogy a KATA-s vállalkozónak a könyvelők nem vallanak be járulékot a nem KATA-s cégben, mondván: a KATA úgyis kiváltja.

Ezzel a hibával, ami ránézésre nem is az, hiszen a logika azt diktálja, hogy van a vállalkozónak biztosítása, az a probléma, hogy elfajul. Mit jelent ez? Telik-múlik az idő, a probléma lappang, rejtve marad, semmilyen figyelmeztetés nincs. A hónapok peregnek. Majd eljön az ellenőrzés ideje és BUMM! Ott a brutális összegű járulékkülönbözet, az 50% adóbírság, valamint a késedelmi pótlék, ami ebben az esetben már legfeljebb csak a borravaló szerepét töltheti be.

Ezt egy mai átlag vállalkozó a szó szoros értelmében nem éli túl. Milliós összegről beszélünk alig egy év leforgása alatt.

Kis dolgokból lesznek a nagyok

A magyar adórendszer pikantériája, hogy kis, ártatlannak tűnő dolgokból lesznek a nagy, roló-lehúzós büntetések. Át nem vett levélből adószám törlés, nem tisztázott biztosítási jogviszonyból embertelen büntetések.

Mit lehet tenni?Adózás tanács

Nem tudjuk hangsúlyozni a körültekintést. A vállalkozó felelős a vállalkozásáért, azt alapvetően saját kockázatára csinálja. Nem lehet ezért másokat hibáztatni.

A legjobb gyakorlati tanács az, hogy megfelelő könyvelőt és/vagy tanácsadót kell alkalmazni, illetve a vállalkozó maga is kell, hogy tájékozódjon, és menjen az ügyei után, akármennyire is „fázik” ettől.

Az adózási hibák jelentős része lappangó, vagyis csak ellenőrzéskor ütközik ki, addig semmilyen felszólítás, hibaüzenet nem érkezik. Ezért nem mindegy, hogy milyen az alkalmazott adminisztrációs gyakorlat, hány egyeztetési pont van, illetve, mennyi időt tud a könyvelő eltölteni a cég ügyeivel. Ez utóbbi tényező, a szaktudás mellett, kulcstényező. A könyvelő idejét tehát érdemes megfizetni, az olcsóbb ebben az esetben szinte biztosan nem jobb.