Könyvelési díj és könyvelőváltás – érdemes?

Bizonytalanságok az internetes értékesítés adózása körül

Közeledik az újév

Mást jelent az újév a könyvelőnek és mást az ügyfélnek. A könyvelők ilyenkor az éves zárással vannak elfoglalva, a vállalkozók pedig igyekeznek minél több számlát megszerezni, illetve rendezni a könyvelésben, amit csak lehet.

Ilyenkor azonban az infláció, a tényleges munka, és az elégedettség tükrében előtérbe kerül a könyvelőváltás „réme” is.

Érdemes-e a könyvelési díjak miatt könyvelőt váltani?

A válasz erre a kérdésre: attól függ. A könyvelési árakat a piac szabályozza, vagyis a könyvelő annyit tud kérni a szolgáltatásáért, amennyit a vevő ki tud fizetni. A túloldalról azonban az alacsony könyvelési díjak már minőségi hiányosságokat is jelenthetnek, mivel a vállalkozások adminisztrációjára vonatkozó jogszabályok nagyon bonyolultak, óriási a felelősség, és jelentős időráfordítás kell a szükséges feladatok elvégzéséhez.

A könyvelő erőforrása, a szaktudása mellett, az ideje. Ezt bocsátja „áruba”. A könyvelési díj ennek ellentételezése. Egy olyan könyvelési díj, amely nem fedezi a szükséges időráfordítást a könyvelő túlterheltségéhez fog vezetni, ami a cég elhanyagoltságát eredményezni. Az alacsony könyvelési díjjal megspórolt összeg már az első büntetésnél azonnal elveszik.

Az év végén a könyvelő felvetheti, hogy az előző évi idő és munkaráfordítás arányában emelne a korábban megállapított könyvelési díjon. Természetesen ezt az ügyfelek sosem fogadják szívesen, hiszen ez többletköltséget eredményez.

Végső soron ez akár „kenyértöréshez” is vezethet, de önmagában a könyvelési díj – a szolgáltatás személyes jellegéből adódóan – nem elegendő indok a könyvelő „lecseréléséhez”.

Mit érdemes tenni, ha a könyvelő díjat akar emelni?

Először is mérlegelni kell a szakmai szempontokat: a munka minőségét, az elégedettséget. Ugyanígy meg kell vizsgálni a személyes faktorokat: hozzáállás, kedvesség, bizalom. Végül a rideg tényeket is át kell gondolni: könyvelőiroda távolsága, rugalmassága, könyvelési díjak stb.

Ha mindent sorra vettünk, akkor kell – tárgyilagosan és indulatmentesen – dönteni a megemelt könyvelési díj elfogadásáról, ezzel együtt a további együttműködésről, vagy új könyvelő kereséséről.

Az év vége ez egyik legalkalmasabb időpont a könyvelőváltásra

Amennyiben saját elhatározásból akar valaki könyvelőt váltani, akkor az év vége a legjobb időpont, mivel ekkor a könyvek lezárásra, a hibás tételek kitisztázásra kerülnek. A felelősség egyértelműen megosztható a régi és az új könyvelő között.

Pár hasznos tanács a végére

Csupán a díjemelés miatt nem szabad azonnal könyvelőt váltani. A megemelt könyvelési díjnak ugyanis lehet reális alapja.

A váltás előtt tájékozódni kell a lehetőségekről és a piacon elfogadott árakról. A budapesti könyvelőirodák árai pl. szórást mutatnak kerületenként, amint azt az alábbi cikkünkben írtuk:

http://www.whisperingtree.hu/blog/mennyibe-faj-a-konyveles-konyvelesi-dijak-budapesten/

Amennyiben a könyvelési díjakról névtelenül szeretne tájékozódni, akkor az on-line kalkulátorok megfelelő támpontot tudnak nyújtani. Ilyen a saját oldalunkon található kalkulátor is:

http://www.whisperingtree.hu/konyvelesi-dij-kalkulator.html

Fontos, hogy a netes kalkulátorok által kiszámított könyvelési díjak sosem minősülnek ajánlattételnek, csupán tájékoztató jellegűek. A könyvelőirodákat ezért a kalkulátor által adott ár nem köti, de – amennyiben az adatokat jól adtuk meg – azért „illik” hasonló nagyságrendű végső ajánlatot adni.

Ha tetszett a cikk, kérjük lájkolja vagy ossza meg.