PayPal-os értékesítés adózása

PayPal adózása

Sok gondot okoz az internetes értékesítés adózása

Egyre többen kerülnek abba a helyzetbe, hogy bevételüket interneten letölthető tartalommal (pl. kisebb programok, appletek stb.) egészítik ki.

Ez a gyakorlatban a legtöbbször úgy néz ki, hogy van egy oldal, amire az értékesítendő szoftver felkerül, majd onnan jutalékért cserébe letölthetővé válik a világ számos pontján. Az ellenértéket jellemzően biztonságos elektronikus fizetés segítségével egyenlítik ki (pl. PayPal, Amazon).

De itt jön a fejtörő: az általában nem túl búsás bevételed után adóznod kéne, de hogyan? Vállalkozó nem szeretnél lenni, egyetemi tanulmányaid mellett pedig kőkemény költségvetési szigor mellett élsz, ahol minden forint számít.

Vállalkozónak kell-e lenned az internetes értékesítéshez?

Az hogy egy adott tevékenység vállalkozási formában végezhető-e az dönti el, hogy a tevékenység rendszeres, üzletszerű és ellenérték megszerzése céljából történik-e.

Amennyiben igen, akkor a „vállalkozói lét” sajnos megkerülhetetlen.

Amennyiben az értékesítés inkább csak eseti jellegű, úgy nem szükséges vállalkozóvá válnod. Ebben az esetben az így megszerzett bevételek után magánszemélyként kell adóznod.

Ez azonban messze nem olyan egyszerű, mint amilyennek tűnik. Mi okoz problémát?

A bevétel megszerzésének helye

A SZJA tv. 3. § 4. h) pont szerint a szerzői jogvédelem alá tartozó szellemi termék értékesítéséből származó jövedelem megszerzésének helye a jogdíj fizetésére kötelezett személy szerinti állam, ha azonban a jogdíjfizetés alapjául szolgáló jog ténylegesen a jogosult magánszemély belföldi telephelyéhez (állandó bázisához) tartozik, akkor belföld.

Magyarra lefordítva: amennyiben nem vállalkozó vagy, nincs magyarországi telephelyed, székhelyed, bázisod, akkor a külföldön letöltött szoftver utáni bevételed a letöltés országában lenne adóköteles az ottani szabályok szerint, mivel Magyarország területi hatályán kívül esik.

De ez sem olyan egyszerű, mivel itt belépnének a nemzetközi adózás szabályai. A magánszemélyként végzett szoftvereladás már csak ezért sem túl célszerű megoldás.

Hol adózz?

Amennyiben alkalmi jelleggel végzel szoftverértékesítést és nem vagy vállalkozó, akkor a javaslatom az, hogy adózz belföldön.

A bevétel megszerzésének időpontja és forintosított összege

Az SZJA tv. 9. § (2) szerint a bevétel megszerzésének időpontja az a nap, amikor azt a magánszemély javára fizetési számláján jóváírták, pl. amikor a PayPal számláján a bevétel megjelent. Az SZJA tv. 5. § és 6. § alapján a devizában keletkezett bevételt a bevétel megszerzésének napján érvényes MNB árfolyam alapján kell forintra számítani.

Milyen jövedelem a szoftverértékesítés?

A jogdíj értékesítéséből származó bevétel az SZJA tv. 16. § alapján önálló tevékenységből származó jövedelemnek vagy akár a 28.§ (1) és (7) alapján egyéb jövedelemnek is minősülhet.

Javaslom azonban az önálló tevékenységként való figyelembe vételélt, mert itt bizonylat nélkül akár 10% költségátalány is elszámolható.

Az adó alapja és mértéke

Az adó alapja a megszerzett bevételek igazolt költségeket meghaladó része, mértéke a megszerzett jövedelem 16%-a (2016-tól 15%-a) azzal, hogy az egészségügyi hozzájárulásról szóló 1998. évi 66. törvény 3. § a) pontja szerint 27%-os mértékű egészségügyi hozzájárulást is kell fizetni.

Azonban itt jön egy nagyon nagy csavar!

Az EHO ugyanis az SZJA törvény 3. sz. melléklete I/10. pontja alapján elszámolható költségnek minősül az önálló tevékenység alapján.

Az SZJA törvény 29. § és 49. § (5) alapján az adó, illetve az adóelőleg számításánál – amennyiben az EHO nem számolható el költségként, vagy azt nem térítik meg – adóalapnak a bevétel 78%-át kell tekinteni.

Ez azonban nem választás kérdése, hanem, ha elszámolható – és önálló tevékenységnél az – akkor tételesen el kell számolni vagy le kell mondani erről a jelentős adóalap-csökkentő tételről. Ez aztán az igazi rémálom! Miért?

Mert az EHO alapja az SZJA alapja, azonban az SZJA alapja az EHO-val csökkentett összeg. Ez egy klasszikus körkörös hivatkozás, amit csak egy módon lehet feloldani: felülről kell számítani az EHO-t, úgy mint azt az ÁFÁ-nál is tesszük néha.

Képletszerűen. Ha van egy X összegen, akkor ebből az X összegből a 27% EHO 1/1+0,27-ot fog képviselni. Vagyis 78,74%-ot.

A képlet tehát:

Adó- és EHO alap = (Összes bevétel MNB árfolyammal forintosíva – PayPay fee MNB árfolyamon forintosítva) * 78,74%

Ez alapján kell számítani a 16% SZJA-t és a 27% EHO-t. Ezt negyedéves bontásban érdemes megtenni, mert a bevallásban is így kell feltüntetni az EHO-t, valamint az SZJA előlegeket.

Fontos, hogy ebben az esetben semmi esetre sem jelölheted a 10%-os költségátalány választását, mert akkor ettől a lehetőségtől elesel!

Adóelőleg, adóbevallás

Az adót és a járulékot a tárgyévet követő év május 20-ig kell az 53-as nyomtatványon (SZJA bevallás) bevallani és átutalással vagy postai csekken megfizetni. Adó- és EHO előleget negyedévente, a tárgynegyedévet követő 12-dik napig kell megállapítani és megfizetni.

Az SZJA és EHO alapot a fenti képlet alapján, csökkentett mértékben kell kiszámítani.

Ha tetszett a cikk, akkor kérlek oszd meg idővonaladon, illetve dobj egy lájkot az FB oldalunkra, ahol időről-időre igen hasznos adózási témák jelennek meg.

További kérdéseivel fordulj hozzánk bizalommal.

web: www.whisperingtree.hu

e-mail: whisperingtreebt@gmail.com

Tel.: +36 20 548 4103

Facebook: www.facebook.com/konyveloiroda.budapest

Twitter: www.twitter.com/whisperingtreeb

“PayPal-os értékesítés adózása” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Három kérdés.
  1) Ha minden igaz, 1553NY nyomtatvány kell, 2016-ban benyújtani. Ezzel a 2015-ös jövedelmet adózom le.
  Meddig kell leadni az “53”-as nyomtatványt? 2016. május 20.?

  2) Mettől-meddig tartó jövedelmet kell leadóznom? Gondolok itt arra, hogy a 2015-ben beérkezett, Január 1-től, év végéig bejövő összeget kell beírnom?
  Tegyük fel 2015-ben kaptam 500$-t. Akkor 500$- a jövedelem, SZJA és EHO-t kell befizetnem utána.

  3) Mi alapján állapítom meg a forint összegét, amennyit adóznom kell? Lekérem Paypal-ból a pénzt számlámra, és az alapján számolok? Vagy mi alapján mondom meg hogy a tavaly össze-vissza időközökben kapott pénz, az pontosan mennyi forint?

  Köszönettel,
  Pál

  1. Válaszok:
   1) május 20. a határidő
   2) Január 1-december 31-ig tartó időszakra kell adóbevallást adni, mert alapesetben a naptári év egy adóév (speciális helyzetekben ez lehet más is)
   3) az MNB árfolyamaot kell használni, ezt az SZJA törvény egyértelműen leírja. Nem elég az összeset átváltani, hanem egyesével kell a konverziót elvégezni
   4) Bónuszválasz: általában azért érdemes ezzel könyvelőhöz fordulni, mert az adóbevallás csak alapesetben való halandóknak 🙂

 2. Üdv Attila,

  köszönet a hiánypótló írásért, ezzel kapcsolatban lenne egy-két kérdésem:

  1. Ha rendszeresen, havonta van 100 USD bevételem egy amerikai stock ügynökségtől, de csak évente egyszer kérem le ezt az összegyűlt összeget a PayPal-os számlámra akkor ez rendszeres, üzletszerű jövedelemnek minősül vagy vitatható a dolog, mivel csak évente egyszer jelenik meg nálam a bevétel?

  2. Ha a meglévő, alkalmazotti főállásom mellett nem szeretnék adószámot kiváltani, és önálló tevékenységként használni, hanem csak a normál éves adóbevallásommal szeretném együtt bevallani ezt a plusz összeget, akkor egyéb jövedelemként szerepelhet az adóbevallásomban? Ilyenkor is él a 78%-os szabály, vagy az csak az adószámos magánszemélyre vonatkozik? Illetve mivel évente egyszer van bevételem, mi a helyzet a negyedéves adó- és EHO-előleggel?

  Köszönöm,
  Laci

  1. Kedves Laci!

   Az 1. pontra az a válaszunk, hogy az értékpapír kereskedés külön adózó jövedelem, de mivel itt PayPal-on átfut, így már az eredeti forrás egy kicsit feledésbe merül vehetjük önálló tevékenységnek, ami nem rendszeres, üzletszerű.

   2. Az adószám kikérésének magánszemély esetén akkor van értelme, ha valakinek számlát kell adnia, illetve ÁFÁ-val akar/kell foglalkoznia. Az Ön esetében ez nem szükséges.

   A jövedelmet összevont jövedelemként, mint önálló tevékenység jövedelmét kell bevallania, illetve negyedvénete előleget fizetnie SZJA és EHO területén is.

   Az oldalunkon is írt, illetve az Ön által emlíett 21,26%-os szabály él, de ebben az esetben tételes költségelszámolást kell választania.

   Üdvözlettel:
   Lantos Attila

Hozzászólások lezárva