Végre: jön az illetékmentesség!

Illetékmentesség 2016

2016-tól ingyen intézhetsz több dolgot is

Az illetéktörvény – a megszokottól eltérően – igen kedvezően változik 2016. január 1-től. Több eljárás is tárgyi illetékmentes lesz, ami azt jelenti, hogy nem kell érte fizetned!

Az alábbi eljárások tartoznak ide:

 • A hatósági erkölcsi bizonyítvány évente 4 alkalommal
 • A vállalkozói igazolvánnyal, működési engedéllyel kapcsolatos eljárás
 • A személyi és a lakcímkártya
 • Családi állapot vagy névváltozás miatti eljárás
 • Az ellopott okmányok pótlására vonatkozó eljárás
 • A mozgáskorlátozott személyek parkolási igazolványával kapcsolatos eljárás
 • Az oktatási igazolvány kiállítása
 • A mezőgazdasági és erdészeti gépkezelői jogosítvány kiállítása
 • A nép iparművészeti igazolvánnyal kapcsolatos eljárás
 • A jelnyelvi tolmács névjegyzékbe való felvételével kapcsolatos eljárás
 • A jogosítvány kiadása első alkalommal
 • A 160 négyzetméter hasznos alapterületnél kisebb, egylakásos lakóépülettel kapcsolatos építési engedélyezési eljárás
 • Minden adóhatósági bizonyítvány kiállítása

Érdemes lesz megbízható adózónak lenni

Az adózói minősítés alapján megbízható adózónak számító vállalkozás számára illetékmentes lesz az automatikusan járó részletfizetési eljárás is (fizetési kedvezmény).

Milyen fizetési kedvezmény jár automatikusan a megbízható adózónak? 12 havi pótlékmentes részletfizetés, ha az adótartozás 10-500 ezer Ft között van.

Autóvásárlás és üzemeltetés közterhek nélkül?

Ha környezetkímélő (zöld rendszámos) autót veszel jövőre, akkor megúszod az alábbi adókat:

 • Gépjárműadó
 • Cégautó adó
 • Regisztrációs adó
 • Visszterhes vagyonátruházási illeték

Bár az ilyen autók egyelőre még jelentősen meghaladják egy átlagos „környezetromboló” gépjármű árszínvonalát, mégis elvi iránymutatásnak tekinthető a kormány részéről ez a döntés.

Örülhetsz, ha fuvarozó céged van

Mentes lesz a vagyonátruházási illeték alól az autóbuszok, nyergesvontatók és tehergépjárművek (köztük a pótkocsi is) gazdálkodó szervek általi megszerzése.

Az illetékmentesség csupán a visszterhes ügyletekre lesz érvényes, illetve a kedvezményt természetes személyek nem vehetik majd igénybe.

Segítség az devizahiteleseknek is

Illetékmentes lesz a lakás magánszemély bérlő vagy annak magánszemély örököse általi megvásárlása, ha a bérlő a lakásbérleti szerződés megkötéséig a lakás tulajdonosa volt, és a tulajdonjogát a lakásbérleti szerződés megkötése érdekében adta át a bérbeadónak.

“Végre: jön az illetékmentesség!” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Kedves Attila!
  Nem szeretném túlságosan rabolni az idődet, csak 1-2 egyszerű kérdést intéznék hozzád.
  Üzleti tanácsokat szeretnék adni online, pénz ellenében. Az igény meg van rá, havi szinten volna belőle bevételem. Kérdésem az volna, hogy ehhez milyen engedélyek kiváltására volna szükségem? Jól gondolom, hogy elég erre a tevékenységre a magánvállalkozói igazolvány kiváltása? Továbbá az az egy dolog érdekelne még, hogy idén, azaz 2016-tól, a magánvállalkozói igazolvány kiváltása valóban díjmentes? Egészen álomszerű változás volna ez, kérlek erősíts meg, ha igaz a hír! 🙂
  Köszönettel, Attila

  1. Szia!

   Társas vagy egyéni vállalkozóként is csinálhatod. Az előbbi drágább, az utóbb olcsóbb és egyszerűbb megoldás. DE: minden attól függ, mit hogyan, mennyiért akarsz, van-e más munkád stb. Ez távolról sem olyan egyszerű ma már, hogy van “biztos” recept. A jogszabályok folyton változnak, nem lehet megkerülni a szakembert. Ha megkerülöd, akkor később fogd a fejed a falba verni, amikor jön az adótartozás és a “hát ezt nem tudtam” miatti kellemetlen büntetések.

   Az egyéni vállalkozói tevékenység elkezdése ügyfélkapun keresztül, ingyenesen is bejelenthető. De ez már jóideje így van. Idéntől az egyéni vállalkozói igazolvánnyal kapcsolatos ügyintézés lesz illetékmentes. Csakhogy az egyéni vállalkozói tevékenység már nincs a vállalkozói igazolvány kiadásához kötve, csupán regisztrálni kell – ahogy említettem, on-line is lehet, otthonról. Kb. 30 perc mindennel együtt.

   Az egyéni vállalkozó főállású lesz, ha nincs heti 36 órát elérő biztosítási jogviszonya máshol. Ekkor a vállalkozói bérminimum után perkál úgy havi 50 ezer forintot, ha van bevétele ha nincs.

   A bejelentett egyéni vállalkozónál már ketyeg is az óra. Ha csak 1 nap múlva is, de megszünteted a vállalkozást, akkor is kell járulékot fizetned + záró bevallásokat adnod. Szóval ezzel körültekintően kell bánni! Mielőtt bejelented, járd körbe!

 2. Üdvözlöm Önt.
  Kérdésem: Nyugdíjas nagyszülők lakásuk ajándékozása unokájuknak esetében kell-e vagyonosodási illetéket fizetni, unokájuk nevében az ő vagyonosodása miatt.
  Válaszát előre is nagyon köszönöm.
  Tisztelettel: Söptei Pál

  1. Kedves Pál!

   Közvetlen rokonról van szó, ezért elvileg nem kell fizetni illetéket. Azonban a kérdése általános, ezért kérem, hogy vegye figyelembe, pontos válasz, tanács csak a részletek ismeretében adható, ugyanis az adózásban ezekben rejlik az ördög.

   Tisztelettel:
   Lantos Attila

Hozzászólások lezárva