Vizsgálódik a NAV a cégeladások körül

NAV ellenőrzés

Mire számíthat, ha cégét eladja?

Amennyiben cégét eladja, és annak adótartozása is van, akkor nagy eséllyel számíthat arra, hogy az adóhatóság kopogtat az ajtón, pontosabban: Önnek kell kopogtatnia az ajtajukon a megadott időpontban és egy alapos adóvizsgálat során számot adnia a cége eladásának körülményeiről.

Tévhitek a cégeladás során

A cégemet eladtam, a felelősség már másé – ez az egyik legközkedveltebb tévhit a gyakorlatban. Sajnos sokan nincsenek azzal tisztában, hogy az utóbbi években jelentősen változtak a cégeladásokkal kapcsolatos szabályok.

Az egyik legfontosabb ilyen változás, hogy a régi Gt. megszűnt, helyette az új Ptk. rendelkezik a cégekről. Ezt azt jelenti, hogy nincs hatályban önálló, a gazdasági társaságok működésére vonatkozó jogszabály.

Az integráció nagy előnye, hogy a Ptk. szerinti felelősség, és a Gt. szerinti felelősség összehangolható.

Megjelent egy fontos új fogalom: a korlátlan mögöttes felelősség, amely mind a tagokra, mind az ügyvezetőre (ügyvezetőkre) kiterjed.

A NAV előtt így megnyílt az út az eddig elveszett köztartozások behajtása előtt.

A gyakorlat azt mutatja, hogy a hivatal fel fogja venni a fordulatot, és egyre több esetben perli be azokat, akik cégeladással próbáltak megszabadulni kellemetlen terheiktől.

Az átlátszó történetek ideje lejárt!

Az adóellenőrök bizony egyre nagyobb profizmusról tesznek tanúbizonyságot. A cégeladással kapcsolatos adóvizsgálatok igen alaposak, mindenre kiterjedő kérdéseket tesznek fel mind az eladónak mind a vevőnek.

A csalárd ügyletek esetén a tagokat és az ügyvezetőt perbe foghatják, amely pereket az adóhatóság általában meg is nyeri.

Egy ilyen vizsgálat során még arról is számot kell adnia az eladónak, hogy mikor, hol és hogyan ismerkedett meg a vevővel, milyen számon adott fel hirdetést, hogyan tartották a kapcsolatot.

Ahhoz hogy valaki tisztázza magát internetes levelezést, reklámokat, híváslistákat kell produkálnia, amelyek egybevágnak az általa előadottakkal. Természetesen a vevőnek is számot kell adnia az ügyletről.

Természetesen ezen felül bizonyítani kell azt is, hogy a cégeladás nem volt csalárd.

Mindenkit megbüntetnek, aki céget ad el?

Természetesen nem. Az üzletrészek forgalomképesek, és van úgy, hogy a cégeladás hatékony és racionális megoldás bizonyos helyzetekben (pl. végelszámolás helyett a cég átadása jelképes összegért cserébe).

A cégeladás azonban visszaüthet, ha nem megfelelően van dokumentálva, és az eladó nincs felkészülve a következményekre.

Egy NAV vizsgálat a nem körültekintően véghezvitt cég adásvétel esetén komoly anyagi és büntetőjogi felelősséggel járhat! Még akkor is, ha az teljesen jóhiszeműen történt.

Mire kell figyelni?

Előre kell gondolkodni, és az eladás előtt szakemberhez fordulni, aki pár hasznos tanáccsal rengeteg kellemetlenséget meg tud spórolni.

A legtöbb ember olcsón akar „megúszni” mindent. Ennek alapvetően az az oka, hogy a gazdasági válság miatt sok vállalkozó jutott olyan helyzetbe, hogy cégétől szeretne megszabadulni. Ekkor szembesül azzal, hogy a végelszámolás nem kevés költséggel jár. Ezzel szemben a cégeladás, még tartozás esetén is, gyorsabb, olcsóbb és egyszerűbb megoldásnak tűnik.

A fent leírtaknak is az a tanulsága, hogy semmi esetre sem szabad meggondolatlanul ilyen ügyletekbe belemenni!

Miben tudunk segíteni?

Egyrészt felvilágosítjuk Ügyfelünket a végelszámolás, felszámolás és cégeladás szabályairól és menetéről, másrészről megfelelő tanácsokkal segítünk a legjobb törvényes megoldást megtalálni.

Amennyiben a döntést már meghozta, akkor támogatjuk a lebonyolításban, elkészítjük a dokumentumokat maximálisan ügyelve a részletekre.

Tapasztalataink alapján felkészítjük Önt az ellenőrzés során várható kérdésekre, ily módon időben szembesülhet a kockázatokkal.

www.whisperingtree.hu

“Vizsgálódik a NAV a cégeladások körül” bejegyzéshez egy hozzászólás

Hozzászólások lezárva