Cégeladás tagi kölcsönnel

Cégeladás tagi kölcsönnel

Hogyan keletkeznek a hatalmas tagi kölcsönök?

Gyakran fordul elő, hogy a cégben jelentős összegű tagi kölcsön halmozódik fel az évek során. Jellemző a könyvelő – kényszerből vagy kényelmességből – a pénztárban jelentkező túlköltést tagi kölcsönnel kompenzálja.

Bár ez a gyakorlat több sebből vérzik, mivel a tagi kölcsön könyveléséhez szerződés és egy taggyűlési határozat sem árt, a mindennapi üzletmenetet nem zavarja egészen addig, amilyen valamilyen váratlan esemény miatt ki nem derül, hogy több millió forint tartozása van a cégnek – saját tulajdonosával szemben.

Eladható-e a cég tagi kölcsönnel?

A válasz az, hogy jogilag ennek nincs akadálya, azonban a gyakorlatban komoly hátrányt jelent, mivel ennek a kötelezettségnek jogosultja az eladást követően is a „régi” tag marad. Ez jelentősen rontja a cég értékét, amitől az adásvétel kevésbé lesz magyarázható racionális gazdasági indokokkal.

Mit lehet tenni a tagi kölcsönnel?

Jogosan merül fel a kérdés ilyenkor az emberben, hogy lehet-e valamit kezdeni a tagi kölcsönnel. Alapvetően az alábbi lehetőségek adódnak:

  1. A tagi kölcsön visszafizetése. Általában erre a cég likviditása nem ad lehetőséget.
  2. A tagi kölcsön elengedése. Ebben az esetben a cég mint megajándékozott 18% ajándékozási illetéket köteles fizetni az elengedett összeg után, ami azért nem kevés.
  3. Hüp-hüp-hüp Barba trükk. A tagi kölcsönt át kell alakítani, és a saját tőke részéve kell tenni. Ezzel megszűnik a visszafizetési kötelezettség, pontosabban, annak jogosultja már az új tag vagy tagok lesznek.

A tagi kölcsön kivezetésének dokumentálása

A tagi kölcsön kivezetése és rendezése minden esetben a tulajdonos feladata és felelőssége. Minden esetben megfelelően megszerkesztett taggyűlési határozat szükséges hozzá.

Fontos annak tisztázása is, hogy ez a döntés nem ellenkezik-e a társasági létesítő okiratával. Általában elmondható azonban, hogy ez a legtöbb cég esetében megoldható.

További kérdések esetén szívesen segítünk.

A cégmegszüntetésről, végelszámolásról írtunk egy átfogó cikket, ingyenes letölthető eKönyvvel.

Nézze meg vagy töltse le könyvelési és végelszámolási díjainkat.

További információk weboldalunkon: www.whisperingtree.hu

 

“Cégeladás tagi kölcsönnel” bejegyzéshez egy hozzászólás

Hozzászólások lezárva