Csináld magad adóbevallás egyéni vállalkozóknak

SZJA bevallás 1553 nyomtatvány

3. rész

Az elkészült adóbevallás ellenőrzése

Ha kitöltötted a 1553-as nyomtatványt, akkor már készen is állsz a végső simítások elvégzésére.

Először kattints az ÁNYK felső menüsávjában az ellenőrzés gombra. Ekkor a program elvégzi az alapvető tartalmi és összefüggési ellenőrzéseket. Fontos tudnod, hogy az ellenőrzés nem minden hiba kiszűrésére alkalmas!

Például az előző évek veszteségének idén felhasznált összegét – érthető okokból – a program nem tudja ellenőrizni. A rossz sorba írt adat pedig csak akkor kerül a felszínre, ha számítási hibát okoznak más mezőkben.

Ha piros vagy kék „pöttyöket” kapsz, akkor a bevallás súlyos hibákat tartalmaz, és nem nyújtható be.

A sárga gömb pedig figyelmeztetést jelent. A figyelmeztetéssel a nyomtatvány benyújtható, azonban érdemes gondosan elolvasni, mert ettől még tartalmazhat tartalmi hibát az adóbevallásod.

Az SZJA bevallás benyújtása

Ha úgy érzed, hogy az adóbevallásod rendben van, akkor a kapcsolat az Ügyfélkapuval menüből a nyomtatvány megjelölése elektronikus küldésre menüt kell választanod.

Ez a lehetőség automatikusan lefuttat egy ellenőrzést, ami már nem tartalmazhat hibákat.

Ezután a nyomtatvány közvetlen beküldése az Ügyfélkapun keresztül lehetőséget kell választanod, majd megadnod az ügyfélkapus (magyarorszag.hu) felhasználónevedet és jelszavadat.

Ha zöld pöttyöt kapsz, akkor az adóbevallás rendben elküldésre került.

Fontos, hogy pár órával később, illetve az elkövetkezendő napokban ellenőrizd az ügyfélkapus tárhelyedet, hogy megkaptad-e az ún. elfogadó nyugtát, ami igazolja, hogy a bevallásod rendben elfogadásra került.

Ha valamilyen tartalmi vagy egyéb hiba adódna, a NAV szintén ide fog üzenetet küldeni erről.

A bevallás archiválása, megőrzése

A bevallást, a könyvelés anyagot, valamint az elfogadó nyugtát töltsd le, mentsd el, és őrizd meg 5+1 évig. Miért pont eddig?

A törvény szerint az adó elévülése a bevallás benyújtásának esedékessége évének december 31. utáni 5 év. Elég bonyolult? Egy példán keresztül világossá válik.

A 2015-ös SZJA bevallásod benyújtási határideje, ha egyéni vállalkozó vagy, 2016. február 25. Tehát az adó 2016. december 31. + 5 év után évül el, vagyis a bevallásodat 2021. december 31-ig kell megőrizned.

Ha mégis elakadnál

Ha bármelyik ponton belezavarodnál az adóbevallásba, inkább kérj segítséget! Szívesen állunk rendelkezésedre, ráadásul a fiatalos személet és hozzáállás mellett, gyors hatékony és igen kedvező árú megoldást kínálunk.

Adóbevallás, könyvelés, elektronikus és nyomtatott formában is átadva mindösszesen 14 500 Ft+ÁFÁ egyszeri díjért.

(A díj csak akkor magasabb, ha jelentős bizonylatmennyiség van, vagy bonyolultabb gazdasági események merültek fel, de ezt az első ingyenes konzultáció alkalmával tisztázzuk)

“Csináld magad adóbevallás egyéni vállalkozóknak” bejegyzéshez ozzászólás

  1. Rendkívül hálásan köszönöm – ez most, így február 24-én életmentő volt!! Pár lépés ugyan kimaradt a leírásból, de így is minden elméleti és gyakorlati problémán átsegített kezdő – másodállású – vállalkozóként. Külön köszönet az 1. részért, ami a bevallással foglalkozó ismertetőkben nem szokott szerepelni, ám egy kissé könnyelmű, könyvelő nélküli “párszámlás” adózó enélkül bele se tud szagolni az adóbevallásba (mint azzal pár napja szembesültem). Azért a továbbiakban szakembert keresek ezekre a feladatokra, ez mindenképp tanulság 🙂

Hozzászólások lezárva