Melyiket válasszam: cégmegszüntetés vagy cégeladás?

Cégeladás, végelszámolás

Végelszámolás vagy cégeladás? Cikkünk erre a kérdésre próbál közérthető módon választ adni úgy, hogy kitér a cégeladás buktatóira is. Feltétlenül olvasd el, ha a céged megszüntetésén gondolkozol!

Baljós árnyak

Ha a cég felett már gyülekeznek a sötét fellegek, akkor ideje elgondolkodnod azon, hogyan is fogsz „megszabadulni” tőle. Csakhogy ez korántsem olyan egyszerű!

Ezt elfelejtették elmondani

Bizony-bizony, azt valahogy nem kötötték az orrodra a cégalapításkor, hogy bár megalapítani viszonylag könnyen lehet egy társas vállalkozást, ugyanakkor a megszűntetéséről ez már nem mondható el.

Sőt! Egy igen költséges és hosszadalmas eljárás elébe nézel. Lássuk az lehetőségeidet:

 • Végelszámolás, egyszerűsített végelszámolás
 • Felszámolás
 • Kényszertörlés
 • Cégeladás

Kötelező törzstőke emelés

Most, hogy 2016. március 15-tel hatályba lép a kötelező jegyzett tőke emelés, az 500 000 Ft-os Kft.-k tulajdonosai tömegesen fognak szembesülni azzal, hogy vagy átalakulnak, vagy megszűnnek, vagy eladják társaságukat. Számukra ezért kifejezetten aktuális a cikk főcímében szereplő kérdés.

Végelszámolás, egyszerűsített végelszámolás

Ez a legbiztonságosabb eljárás, mivel itt a cég tartozás nélkül szűnik meg. Ez azonban feltételezi az alábbiakat:

 • A cég fizetőképes az eljárás kezdetekor, alatta és a befejezésekor is
 • A könyvelés rendben van, a főkönyvben nincsenek kiugró tételek vagy „sár” (pl. jelentős tagi kölcsön, negatív saját tőke stb.)
 • A végelszámolás költségeihez szükséges pénzt elő tudod teremteni

Az egyszerűsített végelszámolás csak a nevében egyszerűbb. Az ügyvédi közreműködés elkerülhető és megspórolható, azonban helyette neked kell gondoskodnod minden iratbenyújtásról, cégközlönyben való közzétételről stb. Ezen felül nincs az ún. 40 napos moratórium, így később a tarozásokért magánszemélyként is felelni fogsz. Mivel a költsége alig marad el a „hagyományos” eljárástól, ezért mi Ügyfeleinknek ez utóbbit szoktuk ajánlani.

Ha többet szeretnél tudni a végelszámolásról, egyszerűsített végelszámolástól, akkor blogunkon további hasznos cikkeket fogsz találni, mint pl. az alábbiak:

http://www.whisperingtree.hu/blog/a-vegelszamolas-menete-es-koltsegei/

http://www.whisperingtree.hu/blog/valoban-megeri-az-egyszerusitett-vegelszamolas/

http://www.whisperingtree.hu/blog/5-hasznos-tipp-a-vegelszamolas-koltsegeinek-csokkentesere/

Felszámolás, kényszertörlés

Ezek már „durvább” eljárások. A felszámolás feltételezi a cég fizetésképtelenségét, a kényszertörlés mögött pedig a cég jogsértő működése húzódik meg.

Mindkét eljárás azt eredményezheti, hogy az ügyvezetőt eltiltják. A kényszertörlés ráadásul még bírság kiszabását is eredményezheti, amit magánszemélyként kell kifizetned.

Mindkét eljárás esetén a záró bevallásokat, zárómérleget és vagyonleltárt el kell készíteni. Ezen nem lehet spórolni.

Csak azt tudjuk tanácsolni, hogy – ameddig mód van rá – kerüld el ezeket a módszereket, és inkább szelídebb megoldásokban gondolkodj.

Cégeladás

 

Cégeladás szerződésA cégeladás könnyű, egyszerű, gyors és olcsó módszernek tűnik. De vajon valóban az?

Tudnod kell, hogy minden cégeladás rizikós, pláne hogy igen sokan így kívánnak megszabadulni terheiktől, ezért ennek az eljárásnak igen rossz a hírneve.

Nem lehetetlen egy céget tartozással sem eladni, mert magad is tapasztalhattad, hogy sok mindennek akad vevője, még akkor is, ha ez elsőre lehetetlennek tűnik.

Ha ajánlatot kapsz, mindig gondold végig számszerűen a cégeladást: vajon a vevő miért ajánl ennyit?

A kiindulási pont az, hogy egy új cég úgy 100 000 Ft körüli költségen alapítható. Ha a cégednek nincs vagyona, nincs meg a szükséges jegyzett tőkéje stb. akkor miért akarna valaki akár 100 000 Ft-ot is adni ezért? Ez jó kérdés, a válaszadást azonban rád bízom.

Ha már cégeladás, akkor mennyiért?

Egy igen fontos kérdés, hogy mennyit kérj a cégedért. Na ez az, ami sok tényezőtől függ. Ilyenek többek között:

 • Vagyon (piaci értéken!)
 • Tartozás
 • Múlt
 • Ismertség
 • Piaci lehetőségek
 • Mérlegen kívüli tételek

Alapkövetelmény, hogy cégértéknek reálisnak kell lennie, igazodnia a könyveléshez és a szerződésbe is ezt kell írni.

Élet a cégeladás után

Tegyük fel, eladtad a cégedet. Fellélegezhetsz. Vagy mégsem? Ez attól függ, mennyire körültekintően intézted a céged eladását.

Egy nem megfelelően dokumentált cégeladás kegyetlenül visszaüthet, és ha azt hiszed, hogy megszabadultál a gondjaidtól, akkor súlyos tévedésben vagy.

Most kezdődhetnek csak igazán! Mondjuk találsz egy ügyvédet, aki megveszi a cégedet, meg is nyugtat, hogy ilyen meg olyan jó lesz, talán még pénzt is ajánl. Ilyenkor kérlek, hogy jusson eszedbe a nem sokkal ez előtt feltett kérdés: vajon miért adnak nekem ennyit ezért, amikor egy vadi új cég 100 000 körül van?

Aztán elolvasod, hogy a régi tulajdonos és ügyvezető nem felel az eladás utáni dolgokért. Na igen, ez szép és jó, és minden adásvételnél alap, node mivel tudod bizonyítani, hogy mi merült fel az eladásig, és mi utána?

Ha a cégedet eladod, kevés pénzt is kapsz utána, akkor számíthatsz arra, hogy a NAV meg fog keresni ez ügyben, mert az új tulajdonos esetleg „sajátosan” használta a cégedet.

Ha nem tudod bizonyítani, az átadáskori állapotot, akkor szembesülsz majd a jó öreg közmondással, hogy olcsó húsnak híg a leve.

Tévhit a könnyű megoldás

Közszájon forgó tévhit, hogy tartozástól, gondtól, bajtól pikk-pakk meg lehet szabadulni. Minden döntésnek vannak rizikói és következményei. Ezekről előzetesen tájékozódni kell, és nem belemenni a legelső megoldásba – ami lehet, hogy valójában nem is megoldás.

Akkor most mi legyen?

Tanácsunk a következő:

 • Idejében kell lépned, hogy legyen időd a jó döntésre és annak végigvitelére
 • Tájékozódj a lehetőségeidről! Fordulj szakemberhez! Mi szívesen és készséggel segítünk
 • Minden a lelkületeden múlik: ha bevállalósabb vagy, akkor mehet a cégeladás, ha szeretsz mindent rendben tudni, akkor inkább a végelszámolás a neked való

Ha csak azért akarnád eladni a cégedet, mert már nem működik, és nem akarod a végelszámolást kifizetni, akkor gondold végig azt, hogy a cégeladás ügyvédi költsége úgy 60 000 Ft körül mozog. Ha ezt a vevő nem fizeti, akkor ezt buktad. Csak egy kicsit kell megfejelned ezt az összeget, és máris nekiugorhatsz egy végelszámolásnak, ami igaz, hogy költségesebb és hosszabb, azonban teljesen törvényes és ezért utána nyugodtabban aludhatsz.

Nálunk a végelszámolást igen kedvező áron tudod igénybe venni, ráadásul mi mindent elintézünk a kezdetektől a végéig, neked csak aláírnod kell jönni.

Nézd meg árainkat, vagy keress minket bizalommal.

Végelszámolás, cégmegszüntetés

A cégmegszüntetésről írtunk egy ingyenes eKönyvet, amely letölthető ITT.